Massage van je paard

Olivers Horse Management

Wat doet een paarden(sport)masseur?

Als paardensportmasseur houd ik mij voornamelijk bezig met de spieren van het paard. Het goed functioneren van het spierstelsel is van belang voor het correct bewegen van het paard, maar heeft ook invloed op het functioneren van de rest van het lichaam. Doordat de bloedsomloop en stofwisseling worden beïnvloed heeft de massage ook positieve invloed op het welzijn van het paard. De sportmasseur werkt met zijn handen en voelt waar eventuele spierproblemen zitten. Een goede sportmasseur behandelt altijd het hele paard. Correct uitgevoerde sportmassage is ontspannend en werkt mee aan een sneller herstel na problemen. Bij regelmatige toepassing voelt de sportmasseur de verschillen met de vorige behandeling en zo werkt sportmassage zelfs preventief ter voorkoming van blessures.

Een sportmasseur stelt geen diagnoses maar zal bij twijfel over een bepaalde klacht doorverwijzen naar een dierenarts, paardenfysiotherapeut, paarden osteopaat, hoefspecialist of zadelfitter.


Gezondheid

De voordelen van een (sport) massage voor een paard zijn dat de spieren van het paard gezond blijven en worden onderhouden. Wij vragen bewust en onbewust veel van onze paarden. Een paard gebruikt een groot gedeelte van zijn skelet spieren voor beweging, zowel inwendig als uitwendig. Zij vormen de grootste weefselmassa in het paardenlichaam. Er zijn veel verschillende soorten spieren maar de sportmasseur masseert voornamelijk de grote oppervlakkige, goed te bereiken spieren en pakt ook een aantal onderliggende diepe spieren en bindweefsel/fascia mee. De oppervlakkige spieren bevinden zich tussen de diepe spieren en de huid. Hoewel ze in grootte en vorm uiteenlopen, vallen ze algemeen onder de ‘bewegingspieren’!

Oliver's Horse Massage
Oliver's Horse Massage

Spieren

Spieren werken samen in ketens en als één van de spieren in een keten geblokkeerd raakt, stijf, stram of verkort raakt dan kan er in de gehele spierketen een probleem ontstaan dat zorgt dat de bewegingsvrijheid beperkt of niet meer mogelijk is. Het paard gaat compenseren (overcompenseren na lange tijd) in het lichaam en belast andere spieren (spiergroepen) waardoor het lichaam uit balans raakt. Paarden zijn meesters in het verhullen van lichamelijke klachten en pijn. Ze zullen vanuit hun natuur als vluchtdier/prooidier nooit hun kwetsbaarheden tonen. Het regelmatig laten nakijken van je paard op de gezondheid van de spieren kan blessures voorkomen en sneller genezen. Bij een relgelmatige massage behandeling houden de spieren hun souplesse, lenigheid en daardoor mobiliteit/ bewegingsvrijheid.

Doorbloeding & lymfestelsel

De doorbloeding in de spieren wordt door massage aanzienlijk verbeterd en zorgt dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Toxische stoffen opgeslagen in het lichaam kunnen vrijkomen en zo beter afgevoerd worden. Denk aan ontwormen, vaccinaties, sedatie maar ook andere gifstoffen in voer zoals in hooi (schimmels) of te veel suikers.

Het lymfestelsel wordt door een massage gestimuleerd. Het lymfevocht komt in beweging waardoor deze beter werkt en zo ook afvalstoffen kan afvoeren. Het immuunsysteem krijg hierdoor een boost en weefsel word gereinigd en gevoed. Er zitten lymfeknopen in het paardenlichaam en op een aantal plekken ( waaronder bij de scapula/ schouderblad ) zit een grote lymfeknoop welke de masseur meeneemt in het masseren wat een groot voordeel oplevert op het paardenlichaam.

Oliver's Horse Massage
Oliver's Horse Massage

Ontspanning

Massage heeft tenslotte het bijkomstige doel het paard te ontspannen. De meeste paarden vinden het fijn om gemasseerd te worden. Zowel een sportmassage of een ontspanningsmassage. Net als mensen hebben paarden ook een voorkeur voor aanraking op favoriete plekken. Het welbehagen van een massage geeft het paard vaak een diepe ontspanning. Tekenen van ontspanning of stress reduceren (diepe spanning loslaten) zijn gapen, afsmakken, likken, hoofd laten hangen, ogen dicht doen, briezen.De TTouch techniek

Ontspanningsmassage verloopt met de TTouch techniek van Linda Tellington-Jones. Met minimale druk en de bijzondere 1,25 kwartcirkel beweging worden de huidreceptoren, lichaamscellen en zenuwbanen van het paard gestimuleerd en raken ontspannen. Sport massage techniek wissel ik af waar nodig.

Ik zet TTouch regelmatig in bij verkrampte en verharde/verkorte spieren welke pijnlijk zijn voor het dier. Via TTouch kan dan worden gestart om de spieren op een fijne manier voor het paard los te maken.

TTouch kent veel verschillende handgrepen welke allemaal een verschillende inwerking hebben om een bepaald resultaat te behalen. Daarbij gebruik ik ook technieken met betrekking tot staartwerk en lymfedrainge. Meer weten zie linda-tellington-jones


Fascia behandeling

Oliver’s Horse massage werkt met de FASCIQ®  IASTM TOOL – Wave.

De laatste jaren is de kennis over de fascia (bindweefsel of fascie) uitgebreid en is vastgesteld dat de basisfunctie van gewrichten, spieren, organen en pezen, een goed functionerend  fasciaal systeem verreist. Een normale spierfunctie heeft goed gehydrateerde omliggende fascia nodig om een normale weefsel glijding mogelijk te maken. Tussen de 30 en 40 procent van de kracht die door een spier wordt gegenereerd komt vanuit de fascia eromheen. Dit geeft aan dat de fascia speciale aandacht behoeft! Dit hulpmiddel/ tool “the Wave” is uiterst geschikt om spanning en spierpijn te verminderen en het fasciaal netwerk en lichaam weer in balans te brengen.

Eigenschappen en voordelen van de Fascia behandeling voor het paard waar Oliver’s horse massage mee werkt zijn:

  • Soepel maken en onderhouden van het een gezond fasciaal netwerk.
  • Betere doorbloeding van het weefsel.
  • Verbetering van de ROM bewegelijkheid.
  • Mobilisering soft tissue weefsel.
  • Losmaken van verklevingen in het bindweefsel
  • Behandeling van triggerpoints.

Oliver's Horse Massage